Over DZ

onze eerste tenoren
de tweede tenoren

Vocaal ensemble Dubbel Zes uit Rosmalen (gemeente ‘s Hertogenbosch)

Dubbel Zes is een groep van zangliefhebbers die al sinds 1964 optreedt in een bezetting van ongeveer 12 muzikanten (soms wat meer, soms wat minder).

Dubbel Zes bestaat op dit moment uit 7 tenoren (verdeeld over drie eerste en vier tweede tenoren) en 8 bassen (verdeeld over vier baritons en vier bassen). Zij zingen a capella muziekstukken uit de (late) Middeleeuwen tot heden. De laatste jaren ligt het accent wat meer op het moderne (Engelstalige) repertoire waaronder diverse eigen bewerkingen en speciaal voor Dubbel Zes gearrangeerde werken.

Onze muzikaal leider, Wilbert Friederichs, helpt ons de stukken in te studeren en a capella te zingen.
Bij uitvoeringen zingt Dubbel Zes altijd a capella, zonder bladmuziek en zonder dirigent.

In alle jaren van haar bestaan is Vocaal Ensemble “Dubbel Zes” altijd al een beetje een eigenzinnige club geweest.

de baritons
en de bassen

Misschien was het in ‘t begin niet een club, maar kon je beter spreken van een gezelschap van zeer uiteenlopende karakters die “ondanks alles” met elkaar zongen waardoor de specifieke eigenschap met de daarbij behorende klankkleur kon ontstaan.

De bezetting met uitsluitend mannen is in de wereld van de a capella ensembles een zeldzaam verschijnsel. Tijdens concoursen en festivals waaraan Dubbel Zes regelmatig deelneemt, blijkt telkens het verschil niet alleen in timbre, maar ook in bijvoorbeeld repertoirekeuze en presentatie.